Lokalno

Kozarček lokalnega

Ob slastni domači hrani ne moremo mimo tega, da ne bi poskusili kozarček lokalnega čarobnega napoja, ki so ga ustvarili ljubezen do narave, sreča in trdo delo briških vinogradnikov.

V Gostilni Peternel posebno pozornost posvečamo našim sosedom – najbližjim vinarjem – ki v svojih kleteh ustvarjajo očarljiva in markantna vina, prepojena z dušo Zahodnih Brd.

Kam na potep?

Goriška Brda so zakladnica številnih kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti. 
Svoj pečat temu bogastvu dajemo tudi domačini.

Strjene vasice na slemenih briških gričev…
Značilna obdelava trt v strmih terasah… 
Številne cerkvice, ki ponosno vabijo med svoje s freskami poslikane zidove…
Vihravi hudourniki, ki so v skalnatih bregovih zarisali svojo pot,…
Ljudje, ki nam je življenje na prepihu treh kultur (slovanske, romanske in germanske) razširilo obzorja, prisililo v nepretrgano vztrajnost in delavnost…

Vzemite si čas in obiščite deželo s srcem! Pridite v Brda!

 

Kaj lahko obiščete v bližini Gostilne Peternel?

Krčnik in Kotline

Naravni spomenik Krčnik se nahaja pod vasjo Kožbana. Tam je potok Kožbanjček v apnenec izdolbel posebna in slikovita korita, ki so dolga okoli 40 metrov, globoka do 6 metrov in široka do 6 metrov.
Pod prvim koritom se nahaja naravni most Krčnik, ki ga je ustvarila voda z brušenjem. Obok naravnega mostu je širok do 1 metra in približno 5 metrov dolg.  Naravni most Krčnik spada med najlepše naravne mostove v Sloveniji.
Sicer pa o izvoru imena Krčnik kroži kar nekaj legend. Ena izmed teh pravi, da je županov sin skočil v njegove ledeno mrzle vode, žal pa je zaradi krča utonil. Od tukaj ime “Krčnik”.

Bližnje Kotline so tri zaporedna korita, ki jih je izoblikoval potok Kožbanjček v okoli 10 metrov visoko skalnato steno. Kotline so že vrsto let priljubljeno pribežališče in družabno središče briške mladine v vročih poletnih dneh. V zadnjem času v njih ohladitev iščejo tudi vse številnejši turisti.

Korita Krčnik z mostom in Kotline so od leta 1985 zavarovana kot naravni spomenik.

Najbolj strme obdelane terase v Brdih in okolici

Na poti proti Krčniku, manj kot kilometer stran od Gostilne Peternel, se nahaja vinogradniška kmetija Čarga, pod katero je gospodar kmetije uredil vinograd, ki v širši okolici velja kot enega z največjim naklonom! Čez 70 odstotnim! Kar dih zastane ob pogledu nanj!

 

Kip posvečen Janezu Nepomuku

Tik ob Gostilni Peternel potok Kožbanjšček prečka kamniti mostiček, na katerem budno bdi kip posvečen Janezu Nepomuku. Slednjega so leta 1903 ob gradnji mostu postavili domačini, da bi jih zaščitnik pred vodnimi nevarnostmi ubranil pred številnimi poplavami svojeglavega hudournika Kožbanjščka. Sicer pa dolino potoka Kožbanjšček krasi šesterica kamnitih starih mostičkov, ki so gotovo vredni ogleda.

Spomenik posvečen 22 žrtvam požiga, ki se je zgodil 22. maja 1944.

Takrat so nemške čete z veliko ofenzivo udarile po partizanskih jedrih od Gorice do Kobarida. Goriška Brda so obkolili iz štirih smeri. Kljub številčni in tehnični premoči so okupatorji utrpeli nepričakovane izgube. Uspeh akcije je bil daleč od pričakovane. Zato so začeli z maščevalnimi akcijami. V Gornjem Cerovem so pobili deset talcev. Največji zločin v Brdih pa se je zgodil ravno pri Peternelu, kjer so požgali dve hiši (ena izmed teh je ravno stavba, v kateri danes obratuje Gostilna Peternel), v katerih je v nepredstavljivi grozi zgorelo dvaindvajset domačih in od drugod prignanih nesrečnih ljudi.

V spomin in v opomin pri Peternelu in v Gornjem Cerovem potekata vsakoletni spominski slovesnosti, na katerih je kot slavnostni govornik povabljen vedno nekdo iz političnega vrha.

Mavrico posebnih gotskih cerkvic

CERKEV SV. ANDREJA v Vrhovlju pri Kožbani
CERKEV DEVICE MARIJE NA JEZERU v Golem Brdu
CERKEV SV. PETRA IN PAVLA v Noznem
CERKEV SV. NIKOLAJA v Neblem
CERKEV SV. MARJETE v Hruševlju

Raj za kolesarje in pohodnike!

Dolina Kožbanjščka je vse od pomladi do zadnjih toplih jesenskih dni, pa tudi v sončnih zimskih dneh, priljubljen predel Brd za ljubitelje pohodništva, še posebej pa kolesarstva.
Od Gostilne Peternel dalje se vijejo tri poti, ki vodijo k najvišji vzpetini v Brdih Koradi. Na tem predelu se vinogradništvo pokloni gozdnatim površinam, ki tako kolesarjem kot pohodnikom nudijo zavetje tako v vročih poletnih dneh kot ob jesenskih in zimskih nižjih temperaturah.

Ne preseneča zato, da je bil ta predel pred leti vključen v mednarodno pohodniško traso Alpe Adria Trail, zaradi katere naše kraje obišče vse več z nahrbtnikom opremljenih obiskovalcev iz sosednje Avstrije.

 

Bogata enogastronomska ponudba!

Dolina potoka Kožbanjšček nudi odlične pogoje za pridelavo izjemnih letin tako v vinogradih, sadovnjakih kot tudi na domačih vrtovih.

  • Vina z briškim karakterjem in pobožana z vrhov

Nežna sapica, ki jo pošilja Korada iz svojih vrhov in ki neprenehoma nežno boža tukajšnje obdelovalne površine, zagotavlja kakovosten in zdrav pridelek.
Tako imamo v bližnjih vaseh številne uspešne vinarje, ki Brda postavljajo ob bok najbolj priznanim vinorodnim deželam.

v Pristavem: Čarga
v Hruševlju: Zalatel, Fabricijo Uroš
v Neblem: Šibav Miran, Zanut, Reja Marko, Šibav Diego, Silveri
v Šlovrencu: Mavrič Peter in Ivan, Kabaj-Morel, Domenis, Mavrič Jožko in Anton
v Fojani: Šibau Dušica
v Kozarnem: Fabricijo Boris

  • Dolina z dolgoletno čebelarsko tradicijo

Okolica Neblega pa vse do vrhov Korade, se tradicija čebelarstva že dolga leta prenaša iz roda v rod. Tukajšnji med velja za enega najbolj iskanih daleč naokrog. Nič čudnega torej,da se tudi številni mladi odločajo, da se bodo razdajali čebelam, kot se one nam ljudem.
V dolini Kožbanjška naštejemo kar deseterico čebelarjev, pred kratkim pa smo poleg tradicionalne “medene ponudbe” v bližnji vasici Hlevnik pridobili novo, in sicer “apiterapijo.

Nekaj čebelarjev v bližini Gostilne Peternel:

v Neblem: Kodermac Alojz, Planinšek Branko, Golob Edi
v Hlevniku: Skubin Robert
v Seniku: Ušaj Roman

Iz nas kipi od kulinaričnih zamisli,
da Vam Vaš vsakdan pripravimo še lepši.

Tedenska ponudba

Kosila in malice

18.10.2018

Pasulj s klobaso, solata, sladica

Posebna ponudba

naše kulinarične zamisli

Pravno obvestilo / Politika piškotkov / Gostilna Peternel d.o.o. / Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Carpediem d.o.o.